Výskum

Výskum a testovanie zložiek sladkého drievka

ZHRNUTIE VÝSKUMU, ktorý realizovala univerzita v Padove: Kortizol rozvádza a ukladá tuk a jeho funkcia záleží od aktivity 11 beta-hydroxysteroidnej dehydrogenázy. Kyselina glycyrrhetinová, je aktívna zložka sladkého drievka, blokuje 11 beta-hydroxysteroid dehydrogenázu a tým aj obsah kortizolu v tele.

„Krém s obsahom glycyrrhetinových kyselín sme testovali na stehnách ľudí zapojených do štúdie. Náhodne sme vybrali 18 zdravých žien vo veku 20-33 rokov s normálnym BMI (Body Mass Index). Použili sme krém s obsahom 2,5% glycyrrhetinových kyselín (n = 9) a placebo krém (n = 9). Merania na stehnách sme robili pred aplikáciou a po mesiaci pravidelnej aplikácie krému. Výsledok bol, že obvod stehna a hrúbka vrstvy povrchového tuku na stehnách boli výrazne znížené u všetkých 9 žien, ktoré používali krém s obsahom sladkého drievka.“

„Účinok glycyrrhetinovej kyseliny (sladkého drievka) na hrúbku podkožného tuku pravdepodobne súvisí s blokovaním 11 beta-hydroxysteroidnej dehydrogenázy. Predpokladáme, že kyselina glycyrrhetinová (sladké drievko) je účinná pri znižovaní nežiaducej lokálnej akumulácie tuku.“

ZDROJE: Armanini D1, Nacamulli D, Francini – Pesenti F, Battagin G, Ragazzi E, Fiore C.,
Department of Medical and Surgical Science – endocrinology, University of Padua, Via Ospedale 105, 35100 Padua, Italy.
Link to the research: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15894038